Anasayfa
Sepetim
Kategoriler
Giriş Yap
Geri Dön

Bağışıklık Güçlendirici Tarifler

11-08-2022 16:46:11
Bağışıklık  Güçlendirici Tarifler

Günün temposuna ayak uydurmaya çalışırken, özellikle de korona virüsle baş ettiğimiz bu günlerde sağlıklı kalmak için bağışıklığımızı güçlendirmek çok önemli hale geldi. Hastalıklardan ekstra kaçınmamız gerektiği bu zamanlarda ise ne yapmalıyız belli; tabi ki önce hijyene dikkat etmek ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmek! Öncelikle, bol bol su içmek, zararlı alışkanlıklardan uzak durmak, düzenli spor yapmak, uyku düzenine dikkat etmek bağışıklık sistemini güçlendirecek önemli unsurlardan. Ancak bunların yanı sıra vücudunuzu güçlendirmeye yardımcı olacak diğer şey ise vitamin, mineral ve elementler bakımından zengin bir beslenme düzeni. Bunun için size bağışıklık güçlendirici tarifleri derledik. Öncelikle şifa niyetine içilecek içecek tarifleriyle başlıyoruz!

Atom Meyve Suyu

     İlk içecek tarifimize C vitamini deposu, leziz mi leziz bir meyve suyu ile başlıyoruz. Bağışıklık sistemini güçlendirmede en çok adı duyulanlardan C vitamini aynı zamanda yaraları iyileştirmesi ile kıkırdak, kemik ve dişlerin onarımını sağlar, sağlıklarını korumaya yardımcı olur. Ayrıca kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır ve kan lipitlerini dengeler. Demir emilimini artırıp, bilişsel fonksiyonları güçlendirir. Esas kaynağını taze meyve ve sebzelerden alan C vitamini bol bol içeren atom meyve suyu tarifi ise şu şekilde:

Malzemeler:

2 adet portakal

1 adet greyfurt

1 adet limon

1 adet kivi

4-5 adet çilek

     Tüm malzemeleri katı meyve sıkacağından geçirdikten sonra içeceğiniz hazır. Eğer katı meyve sıkacağınız yoksa portakalı, limonu ve greyfurtu plastik bir sıkıcı da elinizle sıkıp, çilek ile kiviyi blender’dan geçirip afiyetle tüketebilirsiniz. 

Meyveli Kefir

     Sık sık tüketilmesi tavsiye edilen kefirin sindirim sistemini düzenlemesi, sinir sistemini güçlendirmesi gibi birçok faydası vardır. Bağırsakları çalıştırır ve bağışıklık sistemini güçlendirmekte çok etkilidir. Aynı zamanda kronik yorgunluğu giderir ve mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır. Faydaları saymakla bitmeyen kefiri, C vitamini deposu meyvelerle birleştirerek bağışıklık güçlendirici harika bir içecek elde edebiliriz. Şimdi gelin kefiri nasıl tatlandırabileceğimize birlikte bakalım:

Malzemeler:

1 su bardağı (200ml) sade kefir

3-4 adet çilek

5-6 adet böğürtlen

5-6 adet frambuaz

     Bu tarif için sevdiğiniz veya evinizde olan her türlü meyveyi kullanabilirsiniz. Meyve seçimi tamamen opsiyoneldir. 1 su bardağı kefiri ve kırmızı meyvelerimizi blender’a alıyoruz ve meyvelerle kefir tamamen karışana kadar çekiyoruz. Sağlık deposu leziz içeceğimiz hazır! Afiyet olsun 

Zerdeçal Çayı

     Mucizevi baharat zerdeçalın birçok faydası vardır. Sindirim sistemini koruyan, bağırsaklara iyi gelen bu baharat aynı zamanda depresyonun etkisini azaltır ve ağrı kesicidir. Antioksidan özelliği bulunur ve vücudunuzdaki toksik maddelerin hızlı atılmasına ve bu sayede hastalıklara karşı daha dirençli olmanıza yardımcı olabilir. Ancak zerdeçal kullanımı dikkatli olunması gereken bir baharattır, aşırı tüketiminin bazı yan etkileri olabilir, dikkat edilmelidir.

Malzemeler:

2 çay kaşığı toz zerdeçal ya da 1 yemek kaşığı taze zerdeçal rendesi

Limon suyu (damak tadınıza göre ölçüsünü ayarlayabilirsiniz)

4 su bardağı su

1 tatlı kaşığı bal (opsiyonel)

     Taze zerdeçal kullanıyorsanız, zerdeçalı suyun içerisinde 15-20 dakika kaynatın. Toz zerdeçalı kullanmak içinse sıcak suyun içerisinde karıştırmak yeterli olacaktır. Daha sonra damak tadınıza bağlı limon ve bal eklemesini yapın ve afiyetle için!

 

     Bağışıklık sistemini güçlendiren sağlıklı mı sağlıklı içecekleri öğrendiysek sırada lezzetli ve yapılması zor olmayan vücudunuzun direncini arttıracak yemek tarifleri var!

 

Tavuk Suyu ile Çorba

     İbn-i Sina'nın tedavi protokolü protokollerinde yer alan ve adeta bir sihirli iksir olarak kabul edilen bu çorbanın faydaları saymakla bitmiyor. Eklemleri koruyan etkisi, sindirimi geliştirmesi ve bağışıklığı güçlendirmesi ile biliniyor.Sıcak sıcak şifa niyetine içebileceğiniz bu çorba kendinizi halsiz hissettiğinizde sizi hemen toparlayıp ayağa kaldıracak pratik bir tarif.

Malzemeler:

4 yemek kaşığı yoğurt

1 tane tavuk but

1 tane yumurta sarısı

5 yemek kaşığı tel şehriye

Tuz, karabiber

1 litre tavuk suyu

     Öncelikle bir adet tavuk butunu yaklaşık 1,5 litre su ile iyice pişene kadar kaynatıyoruz. Tavuk piştikten sonra pişen tavuğu bir tabağa alıyoruz ve kaynamakta olan tavuk suyuna tuz ve şehriye ekleyip şehriyeler pişene kadar pişiriyoruz. (Şehriye yerine pirinç ya da makarna da kullanabilirsiniz.) Diğer yandan bir tabak içerisine koyduğumuz yoğurda yumurta sarısı ve limon suyunu ekleyip iyice karıştırıyoruz. (Bu terbiyeye un koymadık ama dilerseniz ekleyebilirsiniz ama şehriye olduğu için zaten yeterince kıvamlı oluyor.) Önce terbiyeye tavuk suyundan ekleyip ısısını yükselttikten sonra sürekli karıştırarak yavaş yavaş tavuk suyunu ekliyoruz ki yoğurt kesilmesin. Bir süre daha kaynattıktan sonra parçalara ayırdığımız tavukları ekliyoruz. Sıcak sıcak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun 

Zeytinyağlı Enginar

     Yüksek miktarda potasyum kalsiyum ve manganez ek olarak a vitamini B1 vitamini ve c vitaminleri içeren enginar, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım etmektedir. Yüksek oranda c vitamini içeren bu sebze diğer sebzelerle birleştiği zaman bomba bir tarif olmaktadır. Zeytinyağlı enginar yemeği ile şifa dolu bir öğün için gelin tarife birlikte bakalım!

Malzemeler:

Yarım su bardağı zeytinyağı

1 adet orta boy kuru soğan

1 adet patates

1 adet büyük boy havuç

1 su bardağı dondurulmuş bezelye

8 adet ayıklanmış enginar

2 adet taze sıkılmış limon suyu

1 su bardağı su

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 çay kaşığı tuz

     İlk olarak bir tavada yarım su bardağı zeytinyağı ile 1 adet küp küp doğranmış soğanı pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine küp küp doğranmış ve haşlanmış birer adet patates ve havucu da ekleyip bir süre daha bu şekilde kavurun. Bir su bardağı bezelyeyi de üzerine ekledikten sonra karışımı ocaktan alın. Enginarların pişeceği sosu hazırlamak için bir kapta 2 adet sıkılmış limon suyu, 1 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı tuz ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını iyice karıştırın. Daha sonra geniş bir tencereye enginarları yerleştirin ve üzerine ilk başta hazırladığımız garnitürleri koyun. Üzerine hazırlamış olduğumuz enginar sosunu ekleyin. Ardından tencerenin kapağını kapatıp enginarlar yumuşayana kadar pişirin. Soğuk olarak servis edeceğiniz zeytinyağlı enginar yemeğiniz hazır! Afiyet olsun. Servis esnasında üzerine tekrardan zeytinyağı gezdirebilirsiniz.

Kuşkonmazlı Somon

     Herkesin bildiği üzere balık, uzmanların hafta bir kez tüketilmesini önerdiği, lezzetli mi lezzetli, faydalı mı faydalı bir besin. Bu tarifte içerdiği omega-3 yağ asitleri, niasin ve B12 vitamini kalp hastalıklarında ilenen trigliserit seviyesini düşmesini sağlayan somon balığını kullanacağız. Düzenli tüketiminde bir sürü faydası olan somon balığını, harika bir vitamin, mineral ve esansiyel protein kaynağı olan kuşkonmaz ile birlikte bağışıklığınızı güçlendiren harika bir akşam yemeğine dönüştüreceğiz.

Malzemeler:

800 gram fileto somon

500 gram taze kuşkonmaz

200 gram mantar

1,5 yemek kaşığı tereyağı

Yarım tatlı kaşığı bal

Yarım tatlı kaşığı esmer şeker

1 adet orta boy limon

1 yemek kaşığı soya sosu

Yarım çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

     Öncelikle kuşkonmazların sap kısımlarındaki kabuklarını bir soyacak yardımı ile ince bir şekilde aldıktan sonra büyüklüklerine göre ortadan ikiye kesin. Somon filetoları fazla yağ ve deri kısımlarını ayıkladıktan sonra iri küpler halinde kesin. Soyduğunuz veya üzerini nemli bir bezle temizlediğiniz kültür mantarlarını ince ince dilimleyin. Limonun kabuğunu rendeledikten sonra limonun suyunu sıkın. Sos için oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağını; bal, limon suyu, soya sosu, esmer şeker ve karabiberle karıştırın. Ardından geniş bir kaba aldığınız kuşkonmaz mantar ve somon parçalarını hazırladığınız tereyağı karışımı ile karıştırın. Karışımı yağlı kağıt serdiğiniz geniş bir borcamın içerisine alın ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirin. Kuşkonmazlı fırın somon hazır, bekletmeden servis edin. Afiyet olsun 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.