Anasayfa
Sepetim
Kategoriler
Giriş Yap
Geri Dön

BAL KAYMAK KAHVALTILARIN HARİKA İKİLİSİ

15-08-2022 13:07:18
BAL KAYMAK KAHVALTILARIN HARİKA İKİLİSİ

Leziz Bal ve Kaymak Uyumu: Bal Kaymak Tatlısı 

Bal ve kaymak ikilisi beraber tüketildiğinde enfes bir tada sahip iki yiyecektir. Bal ve kaymak özellikle Pazar kahvaltılarımızın vazgeçilmezi haline gelmiştir. Bal ve kaymak bir arada olunca çok lezzetli olmanın yanında ayrı ayrı tüketildiğinde de çok lezzetlidir. Ayrıca balın kendine özgü faydaları kaymağın kendine özgü faydaları vardır. Bu faydalar saymakla bitmez şifa balda kaymak da ülkemize çokça üretilen kültür mirası haline gelmiş 2 önemli yiyeceklerimizdendir. Zaten bal hastalıklara bağışıklık sistemine iyi gelmenin yanında bir de kaymak gibi sağlıklı bir süt ürünü ile birleştiğinde son derece lezzetli son derece sağlıklı hale gelmektedir. Bal bağışıklık sisteminin en önemli bileşenlerinden biridir. Düzenli bal tüketimi insan sağlığına çok faydalıdır. Bas şimdi en önemli dikkat edilmesi gereken şey balın orijinal olmasıdır. Ancak orijinal bir ürün az önce belirttiğimiz faydaları beraberinde getirmektedir. Bal süt ile ve yazımızınkonusu itibarıyla kaymakla bir arada giden lezzetli yiyeceklerden biridir. Bal öksürükten cilt sağlığına saç sağlığından tırnak sağlığını kadar pek çok faydaları bulunmaktadır. Aynı zamanda kaymak da çok sağlıklı bir yiyecektir.

Kaymak ülkemizde yaygın şekilde tüketilmektedir. Buna şaşırmamak gerekir çünkü ülkemiz hayvancılık faaliyetlerinde etkin rol alan ülkelerin başına gelmektedir. Hayvancılık beraberinde süt yoğurt kaymak gibi ürünlerin bolluğunu getirmektedir. Fakat tüm bunlardan daha önemlisi olması gereken hali ile gerçekten lezzetli mi gerçekten katkı maddesi bulunmayan orijinal bir kaymak tüketimi ülkemizin şartlarında mümkün hale gelmektedir. Kaymağı özellikle bal ile tüketmek dışında tatlılarımızın yanında lezzetli bir eşlikçidir. Kaymak şerbeti tatlar arasında en çok künefenin yanında tercih edilmektedir. Kaymak faydaları saymakla bitmez. Kaymak hafif lezzetli özellikle yaz aylarında tercih edilen hafif olmasından dolayı tatlının yanında serinletici bir tat olarak sunulan lezzet de aynı zamanda sağlıklı bir yiyecektir.

Şanslıyız ki bal da kaymak da ülkemizde en orijinal haliyle temin etmesi kolay ürünlerin başında yer aynı zamanda bal ve kaymak ülkemizin ekonomisinde önemli bir hacme sahiptir. Temin etmesi ne kadar kolay olsa da bazı kimseler evde kendileri üretmeyi tercih edebilirler. Bu yazıda bu nedenle evde kaymak nasıl yapabileceğimizi detaylı püf noktalarıyla ve en orijinal harfi ile anlatmaya çalışacağım. Gelin hep beraber kaymak nasıl yapılır inceleyelim.

KAYMAK YAPIMI

Evde kaymak yapımı için en önemli şey sütümüzün lezzetli köy sütü olduğundan emin olmamız gerekmektedir. Aynı tarifi tabii ki market sütleri ile de yapabilirsiniz fakat lezzetli bir kaymak yapımı için olmazsa olmaz şey çiğ köy sütüdür. Bu tarifte 5 litre çiğ inek sütü kullanacağız. Kaymak yapımını öncelikle bir tenceremize 5 litre sütümüzü alarak başlayalım. Buradaki ilk ve en önemli püf nokta sütünüzü tencereyi almadan sütünüzün kaynama aşamasına dibinin tutmaması için tencereyi bir kez yıkayın. Ardından 5 litre sütümüzü ilave edin ve kaynamaya bırakın. Ara ara karıştırmayı ihmal etmeyin. Sütünüz kaynamaya yakın köpük köpük olmaya başlayacaktır. Aşamada sütünüzün başında olmanız önemlidir. Çünkü taşma ihtimali söz konusu olabilir. Taşmaması için ara sıra karıştırarak ve tencerenin ağzını kapatmayarak ocağın başında bekleyiniz.10 dakika boyunca 5 litre çiğ sütümüzü kaynatalım. Kaynama süresi boyunca kepçe yardımıyla sütünüze sürekli havalandırmaya ve köpürmesini sağlamaya çalışınız. Havalandırma işleminin sürmeyi sağlama dışındaki bir diğer amacı şayet sütümüzün içine karıştırılmış su varsa bunun buharlaşarak sütten ayrışmasını ve saf su süt elde etmek için yapıyoruz. Böylelikle kaymağımız daha yoğun Daha lezzetli bir kıvama sahip olacaktır. Ayrıca kalın bir tabaka halinde kaymak elde etmek istiyorsanız kepçe yardımıyla süt olabildiğince köpüklendirmeye çalışması çok önemlidir. Sütünüz yeterince köpüklendikten sonra tencereyi ocaktan alıp bir kenarda ağzı açık şekilde oda sıcaklığına gelmesini sağlayalım. Oda sıcaklığına geldikten sonra sütümüzü buzdolabına koyacağız. Buzdolabına koyarken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta tencereyi çok kıpırdatmamaya çalışmanızdır. Böylelikle daha çok tutan lezzetli kalın yapılı bir kaymak elde edersiniz. Aksi takdirde sönük bir halde olabilir. Tenceremizin ağzı açık şekilde buzdolabında bir gün boyunca bekletin. Sütümüz yeterince buzdolabında bekledikten sonra tenceremizi dışarıya alıyor ve kaymağımızı kesmeye başlıyoruz. Keserken özellikle kaymağın o rulo görüntüsünü elde etmek için bıçak veya kürdan yardımıyla tencerenin hafifçe kenarlarından çizik halinde kesiyoruz. Ardından bıçak yardımıyla tam ortadan ikiye ayırıyoruz. Daha sonra bir delikli kaşık yardımıyla kaymağımızı çevire çevire katlıyoruz. Ardından tabağımıza alabiliriz. İşte yapımı son derece kolay pratik ayrıca keyifli kaymak tarifi bu şekilde. Siz de evlerinizde kolaylıkla kaymak yapabilirsiniz. Kaymak yapımındaki en önemli püf nokta köpürtme aşamasıdır bu aşamayı yaptıktan sonra göreceksiniz ki çok lezzetli ayrıca uğraşsız şekilde harika kaymaklar elde edebilirsiniz. Yaptınız bu kaymağın yanında mutlaka bal ile tüketmenizi tavsiye ederim. Zira kayman yanına en çok yakışan şey baldır. Keyifle tüketmenizi temenni ederim. Elinize sağlık afiyet olsun. 

BAL KAYMAK TATLISI

Malzemeler:

2 adet yumurta (bir tanesinin yalnızca beyazı)

Yarım su bardağı kadar şeker

6 kaşık kadar bal

Alabildiğine un

Kabartma tozu

Vanilya

120 gram tereyağı

Yarım su bardağı kadar ceviz

Bir paket krema

Dilediğiniz meyveler

1 yumurta ve 1 yumurta beyazı olmak üzere 2 yumurtayı bir kaba alıyoruz. Üzerine yarım su bardağı şekerden bir parmak fazla şeker eklenir. Şeker eriyene kadar çırpınız. Üzerine 3 yemek kaşığı önceden erittiğimiz tereyağı ekleyelim. Ardından üzerine bir buçuk yemek kaşığı bal ekleyelim. 1 paket kabartma tozu ekleyelim. Ardından kontrollü şekilde eleyerek azar azar un ekleyelim. Onu bir anda eklememeye dikkat edin. Kıvamı kulak memesinden biraz daha yumuşak olmalıdır. Ardından elde ettiğimiz hamuru 4 eşit parçaya bölüp bir çember şeklinde her parçayı oluşturalım. Ardından her parçayı fırına atalım ve piştikten sonra çıkaralım. Hamur ince olduğundan hemen pişecektir bu nedenle pişirirken dikkatli olun. Ardından hamurlarımızın üzerine daire şeklindeki bir nesne koyularak tam bir daire görüntüsü kazandırılır. Ardından bir kaba krema alınır ve katı bir kıvama gelene kadar çırpılır. Kremanın üzerine 3 yemek kaşığı bal ekleyin. Yarım su bardağı ceviz ve 1 paket vanilya eklenir. Elde ettiğimiz bu karışımı bir kenara ayıralım. Şimdi tatlımızı oluştururken bir parça yaptığımız pasta kekinden bir miktar da oluşturduğumuz kremalı harçtan ekleyerek üst üste bir pasta görüntüsü verelim. Son kısımda bir miktar kremalı harç bırakmayı unutmayın çünkü oluşturduğumuz pastanın kenarlarının tamamını bu kremalı harç ile kaplayacağız. Tüm bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra şimdi sırada dilediğiniz meyve ile pastanın üstünü süslemek kaldı. Muz bu tatlıyı çok yakışmaktadır. Dilimlediğiniz muzları isterseniz pastanızın üzerinde isterseniz de ara katlarda kullanabilirsiniz.Ayrıca pasta çikolatası da kullanabilirsiniz. Buzdolabında 3-4 saat beklettikten sonra tatlınızı dilimleyerek yanında kaymak ile yemeği tercih edebilirsiniz. Çok hafif lezzeti aynı zamanda sağlıklı bir tarif olmaktadır. Elinize sağlık afiyet olsun.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.