Anasayfa
Sepetim
Kategoriler
Giriş Yap
Geri Dön

Dondurmanın Tarihi ve Dondurmalı Tarifler

11-08-2022 16:55:51
Dondurmanın  Tarihi ve Dondurmalı Tarifler

Yazın Olmazsa Olmaz Lezzeti Dondurma ve Dondurmalı Tarifler

Dondurmanın Tarihi ve Hakkındaki Rivayetler

Mevsim fark etmeksizin ortak damak tadımıza hitap eden lezzetlerin başında dondurma gelir.  Dondurmanın ilk nerede çıktığı ile ilgili pek çok tarihsel bilgi mevcuttur.  Bunların bir kısmı herkes tarafından bilinen rivayetler olmakla birlikte bir kısmı da yazılı kaynaklardan edinilir. Bu eşsiz lezzetin keşfi M.Ö. 11. yüzyılda Çinliler tarafından yapılmıştır. O dönem temel besin kaynakları olan pirinci süt ile karıştırıp karda dondurarak tükettikleri söylenir. Ve rivayete göre daha sonraki dönemlerde Çin gezisinden dönen ünlü İtalyan gezgin Marco Polo burada öğrendiği buzlu içecekleri beraberinde İtalya'ya götürmüştür. Eski dönemde anlatılan hikayelerden biri de Roma İmparatoru Nero döneminde kölelerin karlı tepelerde ulaştıkları kar toplarını kuyularda biriktirmeleridir. Biriken bu buzlar kral ve soylu kesim tarafından şarap, bal ve meyvelerle birlikte tatlandırılıp yenilirdi. Çin yazılı kaynaklarında ise M.S. 618-907 arasında Tang Hanedanlığı döneminde kafur, un ve süt karışımıyla oluşturdukları dondurulmuş tatlıya rastlanır.

Türk Tarihinde Dondurma

Dondurmanın Türk tarihindeki süreci ise Orta Asya'da yaşadıkları döneme dayanmaktadır. Kaşgarlı Mahmut'un şeftali, kayısı, erik gibi meyve şerbetlerini dondurarak tükettiği bilinir. Osmanlı sofralarında ise 17. yüzyılda ev yapımı dondurma şeklinde görülmüştür. Sonrasında çeşitli esnaf grubu tarafından sokakta satılmaya başlanmış ve giderek dondurmacılık mesleği ortaya çıkmıştır. Bu buzlu tatlı ilk başlarda sadece üst sınıfların tüketebildiği lüks bir yiyecek olarak görülmüştü. Osmanlı’da da 19. yüzyılın sonuna doğru saray davetleri menüsünde yer almıştır. Tabii bu lezzet günümüze gelene kadar çeşitli süreçlerden geçerek son şeklini almıştır. Dondurmanın ilk kullanılan hali kar ve buzların farklı meyveler, pekmez ve bal ile tatlandırılması şeklindedir. Buz ve karların tatlandırılmasından günümüze soğuk sütlü tatlı olarak gelen dondurma, pek çok ülkenin kültüründen etkilenerek içerik olarak çeşitlenmiştir. Muz, çilek, şeftali gibi her türlü meyve ile yapıldığı gibi karamel, ceviz, fındık, fıstık, çikolata gibi çeşitleriyle de tüketilir. Osmanlı mutfağından günümüze gelen bu lezzetin en belirleyici özelliği kullanılan sütün kalitesi ve tazeliğidir. Bu konuda Gündoğdu Arty Cream dondurmaları kalitesi ve içeriğiyle güvenle tüketebileceğimiz birçok çeşit sunmaktadır. Gündoğdu, süt ve süt ürünleri üretiminde kalitesiyle ve aldığı ödüllerle 40 yılı aşkın süredir hizmet sunmaktadır. Arty Cream dondurmanın en önemli özelliği ürünlerin hazırlanışında doğal, taze, günlük çiftlik sütü kullanılmasıdır. Taze süt, krema ve saf şeker olan şeker pancarı ile el değmeden hazırlanan Gündoğdu Arty Cream dondurmalarının hiçbirinde koruyu madde yoktur. Bu doğal lezzetteki dondurmalar hiçbir katkı maddesi, renklendirici ve glikoz içermez. Gündoğdu Arty Cream dondurmaları Gündoğdu Kakaolu Dondurma, Gündoğdu fındıklı dondurma, Gündoğdu kaymaklı dondurma gibi klasik lezzetlerin yanında Gündoğdu limonlu dondurma ve Gündoğdu çilekli dondurma gibi meyveli tatlarla da karşımıza çıkmaktadır. Bu tatlarda meyve aroması kullanılmaz. Meyve aroması yerine taptaze, mevsiminde toplanan meyveler püre haline getirilerek kullanılır.

Dondurma ile Evde Hazırlayabileceğiniz Pratik Tarifler

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte tüketimi artan dondurma farklı tariflerle de sofralarımızda yer alır. Sıcak havalarda serinlemek için imdadımıza yetişen dondurma ile tatlı ve keklerden soğuk içeceklere kadar birçok tarif hazırlamak son derece eğlenceli ve kolaydır. 

Gündoğdu Art Cream dondurmalarıyla hazırlayabileceğimiz birbirinden lezzetli tariflere göz atalım:

Dondurmalı İrmik Helvası

Havaların ısınmasıyla birlikte soğuk tatlılar da sofralarımızın vazgeçilmez unsuru haline geldi. Bunların en kolay ve sağlıklı yolu olan dondurma ile yapılmış irmik helvasının yapımına hep birlikte bakalım.

Malzemeler:

250 g. Gündoğdu Tereyağı

500 g. İrmik

Şerbeti için;

2 bardak şeker

1 bardak su

250 ml Gündoğdu Günlük Süt

İçi için;

Gündoğdu Arty Cream Kaymaklı Dondurma

Dondurmalı İrmik Helvası Yapılışı:

Şerbet için şeker, su ve Gündoğdu süt bir kaba konularak şeker eriyene kadar karıştırılır. Başka bir tencerede Gündoğdu tereyağı eritilir. Üzerine irmik ilave edilerek 10 dakika orta ateşte kavrulur. Kavrulduktan sonra üzerine irmik ilave edilerek kapağı kapatılır. Helva koyulaşıp şerbetini çekince altı kapatılıp demlenmeye bırakılır. Helva streç film konulan kasenin yarısına gelecek kadar konur. Üzerine Gündoğdu Art Cream Kaymaklı dondurma konur. Kasenin alt tabanı tekrar helva ile kapatılır. Ters çevrilerek servis tabağına alınır. Üzeri süslenerek servis yapılır. Afiyet olsun 

Dondurmalı Brownie

Çoğunluğumuzun aşina olduğu Brownie lezzetini bir de dondurmalı denemek isterseniz tarife geçelim:

Malzemeler;

İç ve dış için 1 kg. Gündoğdu Art Cream Kaymaklı Dondurma

1 çay kaşığı sıvıyağ

900 gr çikolata

Brownie için;

1 çay kaşığı vanilya

1 su bardağı toz şeker

2 adet Gündoğdu Organik Yumurta

2 çorba kaşığı kakao

115 gram oda ısısında Gündoğdu Tereyağı

3 bardak un bir çimdik tuz

Tarifi:

Gündoğdu tereyağı krema kıvamına gelene kadar çırpılır sonra üzerine şeker ve kakao eklenerek çırpmaya devam edilir. Gündoğdu organik yumurtaların her birini ekledikten sonra çırpmaya devam edilir. Bu karışıma sırasıyla vanilya, elediğimiz un ve tuz eklenerek her bir eklemeden sonra yine çırpma işlemine devam edilir. Karışım kalıba dökülerek 180 derece ısıtılmış fırında 10-15 dakika pişirilir. Pişirme sonrasında bir süre soğumaya bırakılır. Soğuyan kek ortadan ikiye kesilerek arasına Gündoğdu Kaymaklı dondurma konur ve diğer kesilen parça da üstüne konur. Ortalama 3 saat kadar dondurulur. Yeterince sertleşen kek istenilen şekilde kesilerek arasına dondurma stickleri yerleştirilir. Benmari tarzı yağ ve çikolata eritilir. Ayrı bir kalıbına yağlı kağıt serip üzerine kakao serpilir. çikolata sosuna batırılan dondurmalı stickler yağlı kağıt üzerine alınır. Yağlı kağıda sarılarak buzlukta bekletilir. Yeterli kıvamda donunca servise hazır hale gelir.

Kahveli Dondurmalı Milkshake 

Sıcak havalarda içeceklerimizde de hissetmek istediğimiz o ferahlığı dondurma, buz ve kahve ile alacağımız bir diğer serinletici lezzetimiz Kahveli Dondurmalı Milkshake

Malzemeler;

1 yemek kaşığı granül kahve

4 adet buz

2 top Gündoğdu Arty Cream Kaymaklı Dondurma

2 top Gündoğdu Arty Cream Kakaolu Dondurma

400 ml Gündoğdu günlük soğuk süt

1 yemek kaşığı şeker

Servis için malzemeler;

1 tatlı kaşığı hindistan cevizi

1 tatlı kaşığı çikolata rendesi

Kahveli Dondurmalı Milkshake Yapılışı;

Şeker, Gündoğdu Kaymaklı Dondurma, kahve ve Gündoğdu Günlük Süt'ün yarısı blender kabına konulur. Buzlar eklenerek karıştırılır. Biraz karıştırdıktan sonra üzerine Gündoğdu Kakaolu Dondurma ve kalan süt eklenerek karıştırmaya devam edilir. Yapılan karışım büyük bardaklara alınarak üzerine Hindistan cevizi ve çikolata eklenip servise hazır hale gelir. İsteğe bağlı olarak üzerine krema da eklenebilir. Milkshake hazırlarken servis edilen ürünün bekletilmemesi kıvamını ve tazeliğini koruması açısından önemlidir. Tüm bu serinletici lezzetleri evinizde denemek isterseniz Gündoğdu Arty Cream dondurmaları kalitesi ve içeriğiyle güvenle tüketebileceğimiz birçok çeşit sunmaktadır. Bu harika lezzetlere ve diğer süt ve süt ürünlerine internet sitesinden tek tıkla ulaşabilirsiniz. Sipariş hazırlama sürecinde de ürünler maske ve eldiven kullanılarak hazırlanır. Dondurmaların soğukluğunu muhafaza ederek ulaşması için ürünler ısı yalıtımlı termal paketlere altına ve üstüne sterilize edilmiş buz kalıpları konarak hazırlanır. Buzların ürün ile temas etmemesi için de buz ayırıcı kullanılır. Gündoğdu Arty Cream dondurmaları, yapımında kullanılan ürünlerin temininden hazırlanış aşamasına, paketleme sürecinden sipariş hazırlamaya kadar her alanda doğallığı kalitesi ve hijyenik oluşu sebebiyle güvenle tüketilebilir. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.