Anasayfa
Sepetim
Kategoriler
Giriş Yap
Geri Dön

Kuymak ve Peynirli Un Helvası Tarifi

08-09-2022 15:54:42
Kuymak ve Peynirli Un Helvası Tarifi

Kuymak Nasıl Yapılır? Hangi Malzemeler En Uygun Olur?

 Bunun sebebi içindeki malzemelerin yoğunluk oranı ve yöresel farklılıktır. Kuymak daha çok Trabzon bölgesinde, mıhlama ise Rize bölgesinde yaygındır. Şimdi gelelim lezzetli mi lezzetli upuzun uzayan kuymak tarifimize. Bazı püf noktalar sayesinde sizinde kuymağınız dizilerde, Instagram’da, diğer sosyal medya kanallarında gördüğünüz gibi uzayabilir. Kuymak orijinal olarak belli peynirlerden yapılsa da yerli halk kuymak tarifine o an evde hangi peynir varsa ondan kullanmayı tercih edebilir. Sıkça yapılan bir tarif olduğu için Karadeniz mutfağında evdeki peynirlerden her defasında farklı bir kuymak çıkar.

Biraz da tariften bahsedelim. 2 kişilik çekirdek aileler için malzemeler şu şekilde;

-          1 yemek kaşığı tereyağ (bol tereyağı severler dolu koysun)

-          1 yemek kaşığı mısır unu (tavsiye: bunu da bol koyun )

-          1 su bardağı kaynamış su

-          1 fiske tuz (kullanacağınız peynir çok tuzluysa tadarak katabilirsiniz)

-          1 avuç peynir (dil, çeçil, kolot, trabzon, kaşar peyniri)

 

Birkaç Önemli Kuymak Noktası

Çeçil peyniri, dil peyniri, kolot peyniri, Trabzon mıhlama peyniri ve kaşar peyniri kuymak yaparken kullanabileceğiniz peynirlerden. Karadeniz yerli insanı bazen kuymağın içine beyaz peynir bile katar. Fakat en güzeli, en kıvamlısı hangisi diye soracak olursanız kolot peyniridir. Kıvamı ve esnekliği tam ideal olur.

Kuymak (Mıhlama) Tarifi

Mis gibi Gündoğdu Silindir Tereyağı’ndan 1 yemek kaşığı alıp mümkünse bakır tencereye koyarak kızdırıyoruz. İyice piştikten sonra 1 yemek kaşığı mısır ununu ilave edelim. Ölçülerin tutması için kıvamın hafif cıvık olmasına dikkat edin. Mısır ununu ilave ettikten sonra karışım açık kahverengiye dönünceye kadar karıştırarak güzelce pişirin. Hafif açık kahverengimsi renk alan karışıma yavaş yavaş 1 su bardağı kaynamış suyu ekleyelim. Burada dikkatli olun çünkü tencere kızdığı için su yüzünüze gözünüze sıçrayabilir. Suyu dökerken karıştırmaya devam edin, kıvamını güzelce alsın. Karıştırarak 2-3 dakika karışımı kendine getirin. Ardından Gündoğdu Dil Peyniri, Gündoğdu Çeçil Peyniri, kolot peyniri vs evinizde hangisinden varsa ince ince kesip o şekilde içine yavaş yavaş ekleyin. Aynı anda karıştırmayı unutmayın. Karışım, peynirleri erittikçe yenisini koyun. Pişerken karışımın yağı hafif hafif üste çıkmaya başlayınca kuymağınız olmuş demektir. Hemen ateşten alın ve masaya bir altlık koyun, üzerine tencereyle kuymağı koyun. Özel bir tavsiye olarak fırından yeni çıkmış tam buğday ekmeği ve beyaz ekmek ile afiyetle yiyebilirsiniz. Sonlarına doğru da tatlı kaşıklarını yanınızda hazır tutun. Dibinde kalanı ekmeksiz kaşıklayabilirsiniz.

 

Kuymak gibi az emekle yapılan ve bağımlılık yapan tariflerin en önemli noktası kaliteli ürün kullanılarak yapılmasıdır. Gündoğdu Gıda, en güzel tereyağı ve kaşar peynirlerini ürettiği için özellikle kuymak tarifinde özlerini hala koruyan Gündoğdu Tereyağı, Gündoğdu Dil ve Çeçil Peyniri’ni denemenizi tavsiye ederim. Tereyağının külah, ahşap kaseli, silindir gibi formlarda farklı şekilleri de bulunmaktadır. Bu farklı şekiller siz tüketicilerimize kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Siz de en rahat kullanabileceğiniz tereyağ gramajlarımızı lezzetarayanlara.com sitesinden gönül rahatlığıyla sipariş verebilir, Türkiye’nin her yerinde en fazla 2-3 iş günü içerisinde teslim alabilirsiniz.

Tam da sokağa çıkma yasağının daha da erken saatlere çekildiği bugünlerde Ramazan ayını eskilerdeki gibi yaşayamıyoruz. Fakat evdeki yemekleri eğlenceli hale getirmek mümkün. Mıhlama, kuymak gibi tarifler sahurda elinizi bırakmayacak; bir defa yaptığınızda tekrar tekrar yapmak isteyeceksiniz.

Şimdi de sizlere yedikten sonra vazgemeyeceğiniz bir tatlı lezzetin tarifini daha vereceğim.

Peynirli Un Helvası Tarifi

Peynirli Un Helvası Malzemeleri (4-5 kişilik tarif)

-          6 su bardağı toz şeker

-          4 su bardağı su

-          4 su bardağı un

-          500 gram Gündoğdu Tereyağı

-          500 gram tuzsuz peynir

 

Haydi tarife geçelim. Her un helvası tarifinde olduğu gibi 500 gram tereyağını eriterek işe başlıyoruz. Ardından 4 su bardağı unu tereyağına ekliyoruz ve mis gibi Gündoğdu Tereyağı’nın kokusu burnumuza gelirken un ile yavaş yavaş karıştırmaya devam ediyoruz. Helvayı aynı yönde karıştırmaya dikkat edin. Daha sonra kaynattığınız 4 su bardağı suya 6 su bardağı şekeri ekliyorsunuz ve yağ ve un karışımına yavaş yavaş ekliyorsunuz. Yavaş yavaş eklemeyi yaptıktan sonra kol kası yapmaya hazırlanın. Burada, eğer yalnız yaşamıyorsanız ve kol ağrısı çekmek istemiyorsanız evdeki insanları ikna edip sırayla karıştırmanızı tavsiye ederim çünkü peynirli olsun peynirsiz olsun, un helvası yapmak emek ister. Buraya kadar klasik un helvası gibi yapılan tarife tam olmuş hazır un helvası kıvamına geldiği sırada yavaş bir şekilde kısık ateşte peyniri ekliyorsunuz. Karışımın içindeki peynir de eriyince 10 dakika dinlendirip bu zorlu Korona Virüsü döneminde evde kendinize ziyafet çekebilirsiniz.

 

Birkaç Önemli Un Helvası Noktası

Peynir eklemeden önce iyice piştiğinden kavrulduğundan ve kıvamını aldığından emin olun. Kıvamının hafiften sertleşerek renginin açık kahverengi olması gerekiyor.

 

Yukarıdaki iki lezzetli tarifi de deneyince bayılacaksınız. Fakat unutmayınki hazırlanan yemeklerin içindeki malzemelerin kalitesi çok önemlidir. Gündoğdu Gıda tereyağı ve peynir konusunda kalitesine, tadına ve içeriğine çok güveniyor. Siz de Gündoğdu Gıda’yı tercih edin lezzetinden emin olduğunuz yemeklere merhaba deyin. Tereyağı pek çok yemeğin ana malzemesi olduğu için mutfakların baş tacı ve çok sık tüketilen bir ürün diyebiliriz. Böyle bir ürünün de kalitesini kullanarak güvendiğiniz bir ürünü kullanmanın farkını siz de Gündoğdu Gıda tereyağlarını kullandığınızda anlayabilirsiniz.

Ayrıca evlere kapandığımız, sokağa çıkma yasağının hafta içi ve hafta sonuna dağıldığı şu zamanlarda Gündoğdu Gıda’nın İstanbul içine ücretsiz kargo ve Türkiye’nin her yerine teslimat olanağından yararlanıp istediğiniz ürünleri lezzetarayanlara.com sitesinden sipariş verebilirsiniz.

Tavsiye olaraksa daha önce hiç denemediğiniz Gündoğdu Gıda Gurme Ürünler serisinden Bohça Peynir, Spicheese ve Cipscheese’i öneririm. Gündoğdu Poucheese Bohça Peyniri el işçiliği ile üretilen, Türkiye’de bir tek Gündoğdu Gıda’da üretilen ve başka bir yerde bulamayacağınız, ödüllü bir peynirdir. Bohça peyniri Ramazan’da iftariyelik olarak kullanabileceğiniz, özel günlerde misafirlerinize ikram edebileceğiniz, şık sofraları süslemeye hazır bir peynirdir. Bohça peynir içerisinde taze süt çökeleği, taze süzme yoğurt, kekik, dereotu ve ceviz  bulunmaktadır. Tadı ile damaklarınızda yer edinecek Bohça peynirinin bir cam kavanoz yağda, bir de sade hali bulunmaktadır. Bir diğer Gündoğdu Gıda Gurme Ürünler serisinden olan ürün ise Spicheese Çeşnili Peynir. Spicheese Çeşnili Peynir’in içinde türlü baharatlar olup tadı gerçekten damakta aromatik bir tat bırakmaktadır. Peynir lezzetinin sevdiğiniz baharatlarla birleşmesiyle oluşan bu tat, Spicheese’i tekrar tekrar almanıza sebep olacak. Spicheese Çeşnili Peynir’in dilimli 180 gram ve büyük 1500 gramlık olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Son olarak yine Gündoğdu Gıda Gurme Ürünler serisinden Cipscheese Kurutulmuş Peynir’i denemenizi tavsiye ederim. Cipscheese peynirin özel bir yöntemle kurutularak yapılmasıyla elde edilir. Dry freeze yöntemi ile kurutulan peynirler özel baharatlarla buluşturulur ve bu sağlıklı cips görünümü ve tadındaki ürün ortaya çıkar. Cipscheese adından da anlaşılacağı üzere kurutulmuş ve baharatlanmış peynirdir ve sporcuların da güvenle tüketebileceği protein içeren bir üründür. Tadıyla da sağlıklı olmasıyla da önerdiğim bir diğer Gurme Ürünler serisi ürünüdür.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.