Anasayfa
Sepetim
Kategoriler
Giriş Yap
Geri Dön

MÜKEMMEL TARİFLERLE LABNE PEYNİRİ

19-04-2022 12:32:22
MÜKEMMEL TARİFLERLE LABNE PEYNİRİ

Hem bembeyaz rengi, hem yumuşacık dokusu hem de bol bol süt lezzetini damağımıza mühürleyen labne peyniri, hemen hemen her markette rahatlıkça bulabildiğimiz bir peynir çeşidi. Farklı ülkelere ait bazı tariflerde orijinal peynir çeşidine ulaşamadığımızda da zaman zaman o peynirin yerini dolduran bir joker halini alabiliyor.

Bu yazımızda, evde labne peyniri yapma deneyimimizi paylaşacağımız gibi labne peynirinin besin değeri hakkında bilgiler vereceğiz. Ayrıca birbirinden lezzetli labneli tatlılar da bu yazımıza konu olacak.

Evde labne yapabilmek isteyenler için tarifimiz hemen aşağıda…

EVDE LABNE PEYNİRİ YAPIYORUZ

İşe güvenilir bir yerden temin ettiğimiz tam yağlı, kaliteli çiğ sütümüzü kaynatarak başladık.(Ancak böyle bir şansınız yoksa güvendiğiniz bir markanın günlük sütünü kullanarak da bir deneme yapabilirsiniz. Damak zevkinize en çok hitap eden labne peynirini bulmak için farklı sütlerle deneme yapmaktan çekinmeyin. )

Ölçümüzü 1 litre üzerinden belirledik. Daha fazla süt kullanmayı tercih edecekseniz mayayı da aynı oranda arttırmanız gerekecek. Ancak yukarıda bahsettiğimiz gibi farklı süt ve yöntemlerle denemeler yapmak isterseniz, az miktarda malzeme kullanarak bunu gerçekleştirmeniz daha doğru olacaktır.

Kaynatıp pişirdiğimiz sütümüzün mayalama sıcaklığına gelmesi için biraz bekledik. Serçe parmağımızı sütün içine batırdığımızda 6 saniye tutabildiğimizde artık işleme devam edebileceğimiz anlaşıldı.

Tepeleme 1 yemek kaşığı süzme peynire sütümüzden birkaç kaşık ekledik ve pürüzsüz bir hale gelene kadar ezip karıştırdık. Mayamız hazır olunca onu sütün içerisine döktük ve birkaç kez karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapattık. Tenceremizi tıpkı yoğurt mayaladığımız zamanki gibi temiz bir örtüyle sarıp sarmaladık ve mayalanmaya bıraktık.Mayalanması için 10 saat bekledik. (mayalanma süresi 10-12 saat arasında tutulmalı.) Tencerenin kapağını açıp 5 dakika kadar havalanmasını ve ortam ısısına kavuşmasını sağladık.

Temiz bir tülbentten geçirdiğimiz peynirimizi, suyunu iyice salması için süzülmeye bıraktık. Bu süzülme işlemi de yaklaşık 16 saatimizi aldı. Tülbentten geçirme işlemini yapıp süzülmeye bırakmadan önce dilerseniz tuz ekleyebilirsiniz. Biz tuzsuz bir labne istediğimiz için ekleme yapmadık. Bizim süzülme işlemi yaklaşık 16 saat sürdü ancak zaman zaman tülbenti sıkarak süzülmeye yardımcı olursanız bu süreyi 10 saate kadar da indirebilirsiniz.

Süre sonunda başka bir işlem yapmaya gerek kalmadan labne peynirimizi afiyetle yedik. Hem çok lezzetli hem de kendi emeğimizle hazırlandığı için çok kıymetli oldu; denemenizi tavsiye ederiz.

LABNE PEYNİRİNİN BESİN DEĞERİ NEDİR

Labne peynirinin içeriği son derece zengindir ve Yani kaliteli bir besin kaynağıdır. Labne peynirinin içerisinde A vitamini, protein, kalsiyum, fosfor ve folik asit bulunur. Yağ bakımından da zengin olan labne peynirinin 100 gramı 200 kcal’ dir. 30 gramlık bir parça labne peynirinden alınacak kalori miktarı ise 60 kcal’ dir.

Zengin ve besleyici içeriği ve tuz içermemesi gibi özelliklerinin yanı sıra yumuşak ve rahat yenebilir olması sayesinde de, özellikle ek gıdaya yeni başlayan bebekler için ve tüm yaştaki çocuklar için iyi bir süt ürünüdür. Yalnızcka çocuklar için değil hamileler, yaşlılar, kadınlar…Kısacası beslenmesinde süt ve süt ürünlerini eksik etmemesi gereken herkes için labne peyniri güzel bir seçenek.

SAN SEBASTİAN CHEESECAKE NASIL YAPILIR

Son zamanların moda tatlılarından biri olan San Sebastian Cheescake gerçekten çok lezzetli bir peynirli tatlı. Ancak dışarıda yemek istediğinizde yalnızca bir dilimine yaklaşık 35 lira, bütün haline de 200-250 lira ödemek durumunda kalacağınız, fiyat politikasını bilmediğiniz bir yerde, gelen hesapla birlikte belki minik şoklar yaşayabileceğiniz bu cheesecakei evde yapmayı öğrenmek en hesaplı yol olabilir.

Malzemelerimiz Şöyle;

  • 4 adet oda sıcaklığında yumurta
  • 2,5 su bardağı pudra şekeri
  • 400 gram, oda sıcaklığında krem peynir
  • 400 gram oda sıcaklığında labne peyniri
  • 150 gram kaymak
  • 1 su bardağı krema
  • 4 yemek kaşığı buğday unu
  • 1,5 yemek kaşığı buğday ya da mısır nişastası

Hazırlanışı;

San Sebastian Cheescake’in malzemelerini harmanlamaya geçmeden önce fırınımızı 240 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlıyoruz. Fırın ısınırken de biz hızlı hızlı malzemeleri sırasıyla birbiriyle buluşturuyoruz.

İşe bir karıştırma kasesine aldığımız pudra şekeri ve yumurtayı 5 dakika kadar mikserle iyice çırparak başlıyoruz. Şeker iyice erimeli…

Başka bir kasede de kaymak, labne peyniri ve krem peynirinin çırpmaya başlıyoruz. Ardından bu karışıma kremayı, unu ve nişastayı da ekleyerek bir süre daha karıştırıyoruz.

Geriye kalan tek malzememiz olan 4 adet yumurtayı da bu karışımımıza ilave ettikten sonra mikseri devreden çıkarıp, bundan sonraki karıştırma kısmı için bir spatula kullanıyoruz. Harcımızı alttan üste güzelce karıştırıyoruz. Böylece karıştırma kısmını tamamladığımız harcımızı, içine çift kat pişirmekağıdı yerleştirdiğimiz 23 cm’lik kelepçeli kalıbımıza aktarıyoruz. (Harcın eşit yayılmasını sağlamak için kalıbı hafifçe tezgaha vurabilir ya da spatula ile düzeltmeler yapabilirsiniz.)

Önceden ısıttığımız fırında ilk 15 dk boyunca 240 derecede, 15 dakikanın sonunda 200 derecede üzeri kızarana kadar 20 dakika daha pişiriyoruz. Piştikten sonra fırının kapatıyoruz. Ancak San Sebastian Cheescake’in oda sıcaklığına alınmasından önce fırın sıcaklığından kurtulmasını aşama aşama sağlıyoruz. Bunun için fırında yaklaşık 20 dakika daha bekleyecek ve biz bu sırada fırın kapağını hafif aralık bırakacağız. Süre sonunda fırından çıkardığımız San Sebastian Cheescake’i, istenen lezzetine kavuşması için 8-24 saat arasında dinlenmeye alıyoruz. Daha sonra yağlı kağıdından ayırıp dilimlere ayırdığımız labne peynirli güzel San Sebastian Cheescake’i afiyetle yiyebiliriz.

LABNE PEYNİRLİ ETİMEK TATLISI NASIL YAPILIR

Malzemeler:

1 paket tuzsuz etimek

2 su bardağı toz şeker

2 su bardağı su

3 damla limon suyu

Muhallebisi İçin;

1 litre süt

2 paket labne peyniri

6 yemek kaşığı şeker

6 yemek kaşığı un

Üzerine serpmek için kakao

Hazırlanışı:

Muhallebiyi hazırlamak için öncelikle sütü, şekeri veunu tencereye koyup karıştırarak pişiriyoruz. Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alıp labne peynirimizi yavaş yavaş ilave ederek iyice karıştırıyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken nokta muhallebinin üzerinde kabuksu bir dokunun oluşmasını engellemek. Bu yüzden soğumaya bıraktığımız muhallebimizi sık sık karıştırarak kabuklanmayı önlemeliyiz.

Muhallebimizi ara ara karıştırırken bir yandan da tatlımızın şerbetini hazırlamaya başlayabiliriz. Bunun için öncelikle 2 su bardağı şekerimizi bir tencereye alıp, orta ateşte kavurmaya başlıyoruz. Şeker akışkan bir kıvama geldiğinde suyumuzu da ekleyip camsı bir kıvama gelene ve şeker tamamen eriyene kadar kısık ateşte kaynatıyoruz. Kaynayınca şerbetin limonunu ekleyip birkaç dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alıyoruz.

Bir fırın kabına etimekleri diziyoruz ve etimeklerin üzerine şerbeti eşit şekilde döküyoruz. (Yavaş yavaş gezdirerek yapalımki etimekler parçalanmasın.) Ardından soğumaya bıraktığımız muhallebimizi bir ker daha karıştırıp şerbetli etimeklerin üzerine güzelce yayıyoruz. İyice soğuduktan sonra üzerine çay süzgeci yardımıyla kakao serpiyoruz.

Dilerseniz kakao yerine file ya da toz badem, Antep fıstığı ya da fındık kullanarak da süsleyebilirsiniz. Ayrıca farklı bir sunum ve tat elde etmek isterseniz muhallebinşn üzerine çilek, frambuaz, küçük küçük dilimlenmiş incir parçaları da koyabilirsiniz. Süsleme ve tatlandırma konusunda sütlü ve labne peynirli tatlılar bize denemek için çok fazla seçenek sunuyor. Her seferinde bir başka sunum tekniği deneyebilirsiniz.

 


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.