Anasayfa
Sepetim
Kategoriler
Giriş Yap
Geri Dön

Ramazan Aynın Hafif Geçirmek İsteyenlere Birbirinden Hafif Tatlı Tarifi

08-09-2022 15:46:32
Ramazan Aynın Hafif Geçirmek İsteyenlere Birbirinden Hafif Tatlı Tarifi

 Ve tabii çayımıza eşlik eden çeşit çeşit tatlılar. Özellikle oruç tuttuğumuz bu ayda gün içerisinde uzun açlık sonrası yiyeceklere duyulan özlemin ve iştahın artmasıyla birlikte çay saatinde hangi tatlının yenileceği önemli bir konu haline geliyor. Yemek kültürümüzde sütlüsünden şerbetlisine, meyvelisinden çikolatalısına, sıcağından soğuğuna çeşit çeşit tatlının bulunması da iştahları hayli açıyor.

 Ancak gün içerisinde 16-17 saatlik açlık sonrasında hızlı bir şekilde iftar yapıp, ardından da hemen çay saati yapıldığı zaman haliyle Ramazan ayı bazen hazımsızlık ve şişkinlik sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Kan şekerinin birden artmasıyla vücuda halsizlik ve ağırlık çökebiliyor. Hele bir de iftardan sonra bol şekerli ve şerbetli tatlılara düştük mü vay halimize, yerinden kalkabilene aşk olsun! E ama canımız tatlı çekiyor ne yapalım, bütün gün zaten hasretini çekiyoruz, ne yiyelim çayında derseniz sütlü ve meyveli tatlılar her zaman olduğu gibi ramazan ayında da en güzel seçenek olacaktır. Şerbetli tatlıların aksine sütlü ya da meyveli tatlıları tercih etmek, az şekerli olması sebebiyle kan şekerini birden zıplatmayacak ve tüm gün hasretini çektiğimiz tatlı ihtiyacını karşılayacaktır.

 Gelelim özenle hazırlanmış iftar sofralarının sonrasında çayınıza eşlik edecek ve Ramazan ayını hafif geçirebileceğiniz birbirinden lezzetli tatlı tariflerine:

  1. Ramazan Ayının Olmazsa Olmazı Güllaç

 Ramazan denilince akla ilk gelen tatlı tabi ki de güllaçtır. Ramazan yaklaşırken marketlerde raflardaki yerini alır ve çay saatlerinin vazgeçilmez eşlikçisidir. Kimilerine göre güllaç pek de sevilen bir tatlı olmasa da, her zaman Türk mutfak kültürünün ve de Ramazan ayının olmazsa olmazı bir tatlıdır. Güllaç çok lezzetli ve içerisinde süt olması sebebiyle de bir o kadar da besleyici ve hafif bir tatlıdır. Gelelim güllacın yapımına. İlk olarak gerekli malzemeler neler onları sayalım;

  • 3 litre süt,
  • 11-12 adet güllaç yaprağı,
  • 3 su bardağı toz şeker ( daha az tatlı sevenler için 2,5 bardak da yeterli olacaktır),
  • 2 su bardağı çekilmiş ceviz içi,
  • 1 paket şekerli vanilin
  • Ve dilerseniz gül suyu

Üzeri için gerekli malzemeler;

  • Ayıklanmış nar ( bu mevsimde çilek de güzel bir seçenek olacaktır dileyenler çilekle de süsleyebilir)
  • 3 veya 4 yemek kaşığı toz antep fıstığı
  • 3 veya 4 yemek kaşığı çekilmiş ceviz içi

Güllacın hazırlanışına gelecek olursak;

İlk olarak 3 litre sütü derince bir tencereye alın ve sütü ısıtmaya başlayın.

Daha sonra toz şekeri içine ilave edip yavaşça karıştırın.

1 paket şekerli vanilini de ilave ettikten sonra orta ateşte karıştırmaya devam edin.

Sütün sıcaklığını serçe parmağınızı değdirerek kontrol edin. Çok az yakacak sıcaklığa gelip gelmediğini kontrol ederek istenilen sıcaklığa geldiğinde ocaktan alın.

2 su bardağı kadar cevizi çok aşırı ufak olmayacak şekilde, irili ufaklı dişe gelecek kıvamda bıçak yardımıyla doğrayın. Bu işlem için mutfak robotu da kullanabilirsiniz ancak çok ufalmamasına dikkat edin.

Büyük borcama ya da onun benzeri bir kaba 1 kepçe kadar ılık sütten dökün.

Daha sonrasında çok ufaltmamak kaydıyla kabın şekline göre küçülttüğünüz güllaç yapraklarını borcama dizmeye başlayın.

2-3 katta bir olacak şekilde aralara çekilmiş ceviz ilave ederek; yaprak-süt-ceviz sırasıyla tüm malzemeler bitene kadar borcama dizin.

Arzu edenler arasına gül suyu da ilave edebilir; hoş bir aroma sağlayacaktır.

Hazırladığınız güllacı üzerini kapatarak buzdolabına kaldırın ve en az 2 saat buzdolabında soğumaya bırakın.

Güllacın servisini yaparken 1 avuçtan çok da büyük olmayacak şekilde porsiyonlara ayırın.

Üzeri için antep fıstığı tozu, ceviz ve nardan dilediğiniz kadar koyun.

Herkese afiyet olsun… 

  1. Tadıyla Da Görüntüsüyle De Doyuran Tatlı: Çilekli Magnolya

 Gelelim bir diğer tatlımıza: Çilekli Magnolya. Muhallebi, bisküvi ve meyvenin muhteşem uyumu. Çilekli, muzlu ya da kivili her türlü meyve ile harika olan bir lezzet. Hem oldukça hafif bir tatlı ve bir o kadar da lezzetli. Hemen bu iştahları kabartan tatlının tarifine geçelim. Gerekli malzemeleri sayacak olursak;

Muhallebisi için;

  • 1 litre kadar süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağından bir parmak az toz şeker
  • 1 tane yumurtanın sarısı
  • 200 ml sıvı krema (1 paket)
  • 1 paket şekerli vanilin

Ara malzemeler;

  • 1,5 - 2 paket burçak bisküvi (Ben çok bisküvili sevmem diyenler 1,5 kullanabilir)
  • Dilediğiniz kadar çilek

Hemen yapımına geçelim:

İlk olarak orta boy bir tencereye sütü dökün.

İçerisine şekeri, nişastayı, unu ve yumurtanın sarısını ekleyin.

Mikser veya çırpma teli ile karıştırın.

Daha sonra altını açıp karıştırmaya devam edin.

Kıvamı yoğunlaşana kadar ve içerisinde kabarcıklar oluşana kadar pişirin.

Ocaktan aldıktan sonra şekerli vanilini ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın. Üzerinin kabuk tutmaması için soğurken ara ara karıştırmaya devam edin.

Magnolyanın muhallebisi bir tarafta soğurken burçak bisküviyi elinizle veya mutfak robotuyla ufaltın.

Tatlının muhallebisi soğuduktan sonra 200 ml sıvı kremayı muhallebiye ekleyin ve karıştırın.

İçerisine koyacağınız çilekleri ince ince doğrayın.

Tatlıyı koyacağınız kup/kasenin alt kısmına 1 kaşık bisküvi ekleyin.

Çilekleri kupların kenarlarına gelecek şekilde dizin ve daha sonrasında muhallebi-bisküvi-muhallebi-bisküvi olacak şekilde kup/kase dolana kadar doldurun. Ve soğumaya bırakın

Üzeri için de bir miktar çilek ayırmayı unutmayın.

Şimdiden herkese afiyet olsun.

  1. Çikolatalı Meyve Tabağı

 İftar sonrası oruçlar açıldıktan sonra ağızları tatlandırmak için yenilebilecek en hafif tatlı şüphesiz meyvelerdir. Hele ki bu aylarda çilekler de tatlanmaya başladığı için göz dolduran renkli meyve tabakları hazırlamak, hem çok kolay hem de bir o kadar lezzetli olacaktır. Bu lezzetli tatlının yapımı ise oldukça basit. İhtiyacımız olan şey 1 paket sütlü ya da bitter çikolata, 10 adet çilek ve 1 adet yerli muz. İlk olarak sıcak suyumuzu hazırlıyoruz ve çikolatamızı benmari usulü eritiyoruz. Benmari usulü yaparken dikkat edilmesi gereken nokta ise çikolata tabağının direkt olarak sıcak su ile temas etmemesi. Dikkat edin sadece suyun buharı çikolata tabağını ısıtmalı. Eğer sıcak su direkt olarak çikolata tabağının altına değerse bu çikolatanın pişmesine ve çikolatanın kıvamının bozulmasına / katılaşmasına neden olacaktır. Çikolatamız bir yanda erirken, diğer yanda meyvelerimizi hazırlayalım. Çileklerin saplarını koparıp tabağa koyalım. Kabuğunu çıkarıp temizlediğimiz muzu da çok ince olmayacak şekilde dilimler haline getirelim. Muzları da çileklerin arasına tabağa dizelim. Daha sonra meyvelerimizi eriyen sütlü/bitter çikolataya bulayıp tabağa dizelim. Çikolatası tekrar donana kadar bekleyelim. Ve hazır. Oldukça pratik ve lezzetli bu tatlının hazırlanması ise 10 dakikayı bile geçmiyor. Dileyen çok az miktarda beyaz çikolata eritip ince çizgiler olacak şekilde süsleme yapabilir. Deneyenlere afiyet olsun.

 Hem gözünüze hem midenize bayram ettirecek birbirinden lezzetli bu tatlılarla Ramazanı hafif geçirmek mümkün. Herkese hayırlı Ramazanlar!

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.