Anasayfa
Sepetim
Kategoriler
Giriş Yap
Geri Dön

Süt Dilimi

28-07-2022 10:48:10
Süt Dilimi

   Bilhassa çocukları ve yıllara meydan okumuş yetişkinleri cezbeden, isminin ve görüntüsünün sadeliği gibi hafif bir lezzet olan; Süt Dilimi.

    Kekin arasındaki krema ile şaşırtıcı lezzetler çıkaran Süt Dilimi, marketlerde satıldığı gibi evde de kısa süre içerisinde yapabileceğiniz bir tatlı. Bu tatlıyla misafirlerinizi şaşırtabilir, çocuklarınızı sevindirebilirsiniz. Üstelik birçok kişi Süt Diliminin sadece ambalajda satıldığını düşündüğü için ev yapımı olanı ayrıca herkesin ilgisini kazanacaktır. Peki, bu süt dilimi nasıl yapılır? Önce malzemelere bakalım.

 

Keki İçin;

2 yumurta

1,5 kahve fincanı şeker

1,5 kahve fincanı süt

1 kahve fincanı sıvı yağ

1 su bardağı un

1,5 yemek kaşığı kakao

yarım paket kabartma tozu

 

Kreması İçin;

1 paket krema (200 ml)

1 paket toz krem şanti

2 yemek kaşığı süt

2-3 damla limon suyu

 

Evet aslında birçok malzemeden az miktarda kullanarak Süt Dilimi yapabiliyoruz.

Öncelikle kreması için tüm malzemeleri karıştırıp, mikserle çırpıyoruz. Koyu kıvama gelince buzdolabına kaldırıyoruz.

Kek için ise yumurta ve şekeri çırpıyoruz. Kremamsı bir kıvama gelince de un hariç tüm malzemeleri ekleyerek en son unu koyuyoruz.

Yağlı kâğıt serili kare tepsiye ya da borcama hamuru döküyoruz. Fırınımızı 180 dereceye ayarlıyoruz ve pişirmeye bırakıyoruz.

Pişirirken ilk 10 dk da fırının kapağını birkaç kez açıyoruz böylece kekin ortası kabarmayacak ve düz bir kekimiz olacak. Ortalama 17 dk pişiyor.

Kek fırından çıkıp ilk sıcaklığı geçince, keke hafif bastırarak düzlüyoruz. Kek soğuyunca ortadan 2 ye kesiyoruz. Kekin ortasına kremayı koyarak spatula ile düzlüyoruz. Dilimleyerek buzdolabında 2-3 saat dinlendiriyoruz.

 

Püf noktalar:

Kremanın kıvam alması için dolapta bekletmek

Normal kek tariflerinin aksine ilk 10 dakika fırının kapağını birkaç kez açarak kabarmasını engellemek

 

Daha bitmedi :) Süt diliminin çeşitleri de mevcut. Mesela; tavada süt dilimi, pankekli Süt dilimi, ıspanaklı süt dilimi, üçgen süt dilimi, süt dilimi pasta ve daha bilmediğimiz ama denenen birçok tarif… Evde yapılan 1 adet süt dilimi ise yaklaşık olarak 118 kaloriye denk gelmekte.

 

Peki, bu kadar bahsettiğimiz Süt Dilimi nereden geliyor? Hangi ülkeye ait?

 

Aslına bakarsanız Süt Dilimi kavramını Türkiye’ye ilk getiren, İtalyan çikolata markası Kinder. Reklamlarda” %100 Çocuklar İçin” ifadeleriyle tanıtılan hazır Süt Dilimi’ni içerik ve besin değerleri yönüyle etiket üzerinden incelemeye alan Gıda Dedektifinin verilerine göre ürün içeriğinde Glikoz-fruktoz şurubu bulunmuyor. Bunun yanısıra %35 oranında Pastörize Süt ve %5 Bal içeriyor. Üründe ilave olarak Tam yağlı süt tozu, Yağsız süt tozu, Buğday kepeği ve Yumurta bulunuyor. Buraya kadar çok da sağlıksız görünmeyen ambalajlı süt dilimleri maalesef ev yapımı tariflerdeki gibi masum değil. Araştırmalara göre ürünün içeriğinde Bitkisel yağ olarak Palm yağı kullanıldığını görülüyor. Palm yağının etkisiyle üründeki Doymuş yağ oranının yüksekliğini de vurgulayabiliriz. Tek bir Kinder Süt Dilimi’nde 4,5 gr. Doymuş yağ bulunmaktadır. Öyle ki, ürünün tek paketinden alınan 117 kcal enerjinin %35’e yakını Doymuş yağdan gelmektedir. Doymuş yağlar maalesef vücutta kötü kolesterol olarak bilinen LDL'nin artmasına ve damarlarda birikmesine neden olur. Aynı zamanda vücut total kolesterolü de yükselir. Damarlarda biriken kolesterol kalbe giden kan akışını azaltarak kalbi yorar ve kalp krizi riskini artırabilir. Bunun yanı sıra üründe ilave sofra şekeri bulunuyor. Bu da tek pakette yaklaşık 4 tane küp şekere denk gelmektedir. Bu haliyle üründen alınan kalorinin %28’inin ilave şekerden kaynaklı olduğunu belirtelim. İlave şeker içeriği yüksek ürünlerin başında abur cubur olarak niteleyebileceğimiz gıda ürünleri ve alkolsüz içecekler geliyor. Bu ürünlerden günlük olarak sadece bir öğün yiyerek ya da bir bardak içerek farkında olmadan çok yüksek miktarda şeker almak mümkün. Üründe ilave şeker yanı sıra %5 oranında Bal bulunduğunu ve baldaki şekerin de dahil olduğunu belirtelim. Üründe koruyucu yer almıyor fakat Aroma vericiler bulunuyor. Üründeki aroma vericilerin içeriği ve muhteviyatını bilmiyoruz.

 

Ambalajlı Süt diliminin detaylarına baktığımızda ev yapımı olanın çocuklar için daha sağlıklı olabileceğini söyleyebiliriz sanırım. Tabi evde süt dilimi yaparken kullanacağınız malzemelerde de aynı şekilde yağ-şeker-katkı maddesi ibarelerine bakmakta fayda var. Sağlıklı atıştırmalıklar mümkün.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.