Anasayfa
Sepetim
Kategoriler
Giriş Yap
Geri Dön

KAŞAR PEYNİRİ

29-03-2023 10:51:15
KAŞAR PEYNİRİ

KAŞAR PEYNİRİ NEDİR?

Kaşar peyniri inek, keçi veya koyun sütünden yapılmaktadır. Sarımsı renkte oluşan bir peynir çeşididir. Kaşar peyniri ne çok tuzlu ne de tuzsuz hafif bir tuza sahiptir. Ülkemizde hayvan yetiştirmek önemli bir iş kolu olması sebebiyle çok fazla üretilmektedir. Kahvaltılarda, öğle veya akşam yemeklerinde sıklıkla afiyetle tüketebileceğiniz lezzetli bir peynirdir. Kaşar peynirini tüketirken eşsiz lezzetinin yanı sıra bolca vitamin ve mineral almanız da mümkündür. Tostların, poğaçaların eşsiz lezzeti olan kaşar peyniri sıklıkla tüketilen bir besin kaynağıdır.

 

 

KAŞAR PEYNİRİ NASIL BULUNDU?

Kaşar peynirinin tarihi çok da eski değildir. Yahudi bir kız tarafından çok birkaç asır önce yapılmıştır. Elindeki peyniri kaynar suyun içine düşürmesiyle oluşan bir peynirdir. Peynirde elde edilen bu eşsiz lezzet dönemin tat uzmanı Haham’a tattırılmıştır. Haham peynirin tadını beğenmiştir ve yenilebilir (kaşar) ifadesini kullanmıştır. O tarihten itibaren adı kaşar olarak kalmıştır.

 

KAŞAR PEYNİRİ NASIL YAPILIR?

1. Öncelikle peyniri yapacağınız tencereyi su koyup çalkalayın.

2. Çiftlikten alınan doğal 5 litrelik (miktarını siz değiştirebilirsiniz) sütü tencereye boşaltın ve kontrol ederek 36 dereceye kadar ısınmasını bekleyin.

3. Kaşar peynirinin en önemli püf noktası 36 dereceye gelen sütünüze bir su bardağı beyaz sirke koymaktır. Sirke koyduktan sonra kaşıkla güzelce karıştırın. Karıştırırken sanki peynir mayası koymuş gibi yapışık bir şekilde kalıp olmalıdır.

4. Ocaktan aldıktan sonra tencerenizin kapağını kapatın ve 1 saat dinlenmeye bırakın.

5. 1 saatin sonunda birbirlerine yapışarak bir bütün halinde suyun üzerine çıkmalıdır.

6. 1 saat sonunda bir bütün halinde olan peynirinizi süzgeç yardımıyla alın ve sirkeli suyu iyice süzün.

7. Ardından peyniri tahtanızın üstünde ellerinizle parçalayın.

8. Tencereye su koyup ocakta noktacıklar çıktıktan sonra süzgeçle beraber tencerenin üstünde eritin. Alttan içeri doğru peynirinizi karıştırarak erimesine yardımcı olun.

9. Peyniriniz uzamaya başlayınca ikinci defa tahtanın üzerine alıp kesin ve aynı şekilde eritin. Ardından bu işlemi üçüncü defa yapacakken peynirin içine biraz tuz katabilirsiniz.

10. Peynirinizi şekil vermek için soğutmadan bir kaba koyun ve üzerine çok hafif tuz koyun. Ardından üzerinin kurumaması için delikli bir örtü ile kapatın. Dışarıda bir gece kapatın. Sıcak olan havalarda buzdolabına koyabilirsiniz.

11. Bir gece sonunda ters çevirip tekrar tuzlayın ve bir hafta veya on gün daha bekletin.

12. Ve kaşar peyniriniz hazır afiyet olsun!

 

 

 

KAŞAR PEYNİRİ KAÇ KALORİDİR?

Kaşar peyniri hafif bir peynir çeşididir. Çok tuzlu olmamasından dolayı ödem oluşturmaz ve kalorisi azdır. Besin değeri olarak çok zengindir. Besin değeri oldukça zengin olan bu kaşar peynirinin kaloriler:

➢ 1 kibrit kutusu kaşar peyniri: 30 gramı 106 kcal
➢ 1 ince dilim kaşar peyniri: 20 gramı 71 kcal
➢ 1 küp dilim kaşar peyniri: 10 gramı 35 kcal
➢ 1 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri: 20 gramı 71 kcal ➢ 1 tatlı kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri: 10 gramı 35 kcal

KAŞAR PEYNİRLİ TARİFLER

Kaşar Peynirli Poğaça Tarifi

Malzemeleri:

  • 1 su bardağı ılık süt (200 ml bardak)
  • 1,5 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 paket maya
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta
  • 4 su bardağı un (200 ml bardak)

İç Malzemesi İçin:

• Kaşar peyniri

Üzeri İçin:

  • 2 yemek kaşığı pekmez
  • Yarım çay bardağı su
  • Kavrulmuş̧ susam

YAPILIŞI:

Hamur kabına oda sıcaklığındaki tereyağını koyun, 1 su bardağı ılık süt üzerine 1 yumurta, yarım çay bardağı sıvı yağ, şeker, 1 tatlı kaşığı tuz ve maya koyun iyice karıştırın. Ardından yavaş yavaş un ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Üzerini kapatıp yarım saat mayalanmaya bırakın. Bir kaseye 2 yemek kaşığı pekmez ve yarım çay bardağı su koyup iyice karıştırın. Başka bir kaseye ise kavrulmuş susam koyun. Bir kenara da kaşar peynirlerinizi ayarlayın. Mayalanan hamuru 15 parçaya bölüp bezeler yapın. 

Her bir bezeyi parmak uçlarınız ile bastırarak açın. İçine bir parça kaşar peyniri koyun ve hamuru kapatın. Hazırladığınız hamuru arkalı önlü pekmez karışımına batırın. Ardından susama bulayın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin ve 15 dakika tepsi mayası gelmesi için bekleyin. Üzerlerine bıçak yardımı ile üçer çizikler atın. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Afiyet Olsun!

Beşamel Soslu Kaşar Peynirli Fırında Makarna

Malzemeleri:

  • 1 paket makarna (500 gram)
  • 3- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tere yağ
  • 2 yemek kaşığı tepeleme un
  • 1 litre süt
  • 200 gram rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

YAPILIŞI:

Makarnayı tuzlu suda haşlıyoruz. Pişen makarnanın suyunu süzüp bir kenara alıyoruz. Diğer yandan beşamel sosunu yapmaya geçiyoruz. Tereyağını eritip unu hafifçe kavuruyoruz. Un renk değiştirmeye başlayınca sütü ekleyip koyulaşana kadar pişiriyoruz. Bir kere kaynaması yeterlidir. Kenara alıp tuz ve karabiber ekleyelim. Ardından haşlanan makarnayla beşamel sosunu karıştırıp yağlanmış borcama döküyoruz ve düzlüyoruz. Kaşar peynirini en üste serptikten sonra önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet Olsun!

 

KAŞAR PEYNİRİ FAYDALARI

  • Kaşar peyniri içerisindeki süt besininden dolayı oldukça besin değeri yüksek bir gıdadır. Protein, kalsiyum, B2 vitaminleri içerisinde oldukça çok fazla bulunur.
  • Kemik erimesi riskini önler ve çocukların diş sağlığı için büyük önem taşır.
  • Doğal bir gıda olmasından sebep antioksidan özelliği taşır. Kaşar peyniri düzenli tüketildiğinde mikrobik enfeksiyonlardan korunmanıza yardımcı olur.
  • Kaşar peyniri beden düzenini sağladığı için bağışıklık sistemini de düzenler. İshal gibi rahatsızlıkları tedavi eder.
  • Sindirim sisteminizi düzenler ve daha sağlıklı çalışmasını sağlar.
  • Kaşar peyniri, düzenli tüketildiğinde kanser riskini ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
  • İçerisindeki süt sayesinde cilt güzelliğinize katkı sağlar.
  • Daha sağlıklı ve zinde olmanıza yardımcı olur.

 

 

Kaşar Peyniri Çeşitleri

Taze kaşar peyniri: Üretildikten kısa bir süre sonra tüketilir.

Eski kaşar peyniri: Yapımından sonra altı ay çuvallarda soğuk hava depolarında bekledikten sonra tüketilir.

Kars kaşar peyniri: Kahvaltılarınızın eşsiz lezzeti olan bir peynir çeşididir. Trakya kaşar peyniri: Trakya bölgesinde üretilen peynir türüdür.

Cevizli kaşar peyniri: Besin değeri oldukça yüksek bir peynirdir.

Kaşar Peyniri Fiyatları Nelerdir?

Ülkemizde çok fazla üretilen bu besin aynı zamanda çokça tüketilmektedir. Eşsiz lezzetiyle ve içerisindeki zengin kaynaklar sayesinde oldukça sevilen bir peynir çeşididir. Bu vitamin ve mineralleri en güvenilir yerlerden almanızı tavsiye ederiz.

400 gram kaşar peyniri 146,79 ₺, 500 gram kaşar peyniri 164,79 ₺, 700 gram kaşar peyniri 204,59 ₺, 1200 gram kaşar peyniri 340,10 ₺'ir.

→ Süt ve süt ürünlerini güvendiğiniz yerlerden almanızı tavsiye ederiz. Çünkü yediğiniz her besinin faydalarını tamamen almak istiyorsanız doğal bir besin olmalıdır.

→ Her şeyin fazlası zararlı olduğu için yararlı besinlerinde fazlası zarardır. Dikkat etmenizi öneririz.


 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.