Anasayfa
Sepetim
Kategoriler
Giriş Yap
Geri Dön

LABNE PEYNİRİ

09-09-2022 11:37:45
LABNE PEYNİRİ

LABNE PEYNİRİ

Peynir denilince aklımıza kahvaltı sofralarını süsleyen birbirinden farklı lezzetler gelir. Kaşar peynir, tulum peyniri, otlu peynir, Ezine peyniri gibi sayabileceğimiz pek çok peynir çeşidi bulunmakla birlikte yapısı, tadı ve kokusuna göre hepsi farklı özelliklere sahiptir. Labne peyniri de farklı tat ve yapısıyla bu peynirler arasında bambaşka bir yerde durur.

Labnepeyniri yumuşak yapıda, az tuzlu ve sürülebilir kıvamda bir peynirdir. Orta Doğu mutfağında sıklıkla tüketildiği bilinen bu peynir zengin lezzetiyle sevilen süt ürünlerdendir. Sürülebilen yapısı ile çocukların da ilgisini çeken labne peyniri sadece kahvaltılarla sınırlı bir lezzet değildir. Sos ve meze yapımında kullanılan labne peynirinin en önemli kullanım alanı ise tatlılardır. Dünyaca ünlü Tiramisuve Cheesecake gibi tatlıların yapımında kullanılan labne peyniri ile yapılan daha birçok tatlı mevcuttur.

Labne Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde labnepeyniri yapmak mümkün mü diye merak edenler için, labne peyniri yapımında gerekli olan malzemeler sadece sütve süzme peynirdir. Labne peyniri peynir altı suyundan üretilir ve evde yapımı son derece zahmetsizdir.

Labne Peyniri Hazırlanışı:

Bir litre çiğ ya da günlük sütü kaynatarak pişirelim. Ayrı bir kâseye aldığımız süzme peyniri çatalla ezelim. Ilımaya bıraktığımız süt uygun ısıya geldiğinde kâseye bir kaşık döküp karıştıralım. Bu işlemi yapma sebebimiz peynir ile sütün aynı ısıya sahip olması ve peynirin pürüzsüz bir kıvama gelmesidir. İstenilen kıvama gelen bu karışım labne peyniri yapımında maya olarak kullanılır.

Daha sonrasında mayayısütün içerisine ekleyerek birkaç kez karıştıralım ve kapağını kapatalım. Yoğurt mayalarken yaptığımız gibi tencereyi uygun ısıda kalması için iyice saralım. Bu şekilde yaklaşık olarak 10 saat mayalanmasını bekleyelim.

 

Mayalanma süresi sonrasında süzme işlemine geçiyoruz. Bu işlem için bir süzgeç bir tülbent bir de kap gereklidir. Süzgeci kabın üzerine koyup süzgecin üzerine de tülbenti geriyoruz. Üzerine tenceredeki karışımı boşaltarak süzüyoruz. Bu arada peynirin tuz oranına göre biraz tuz ekleyebilirsiniz. Ya da eğer sade değil de baharatlı ya da otlu bir labne yapmak isterseniz de bu noktada ekleyebilirsiniz. Peynirin tamamen süzülmesi için ara sıra tülbenti sıkmamız gerekir.

Süzülme işlemi ortalama 15 saat civarı sürmektedir ve bu işlem sırasında buzdolabında bekletilir. Bu sürenin sonunda istediğimiz kıvamda bir labne peyniri elde etmiş oluruz. Eğer ilk denemenizde labne peyniri pürüzsüz kıvamda olmadıysa blenderdan geçirerek pürüzsüz hale getirebilirsiniz.

 

 

Labne Peyniri Kalori ve Besin Değeri

Labnepeyniri özellikle kalsiyum ve protein açısından yüksek besin değerine sahip bir peynirdir. 100 gram labnepeyniri 200 kcaldir. Bir porsiyon yani 30 gr labne peyniri ise 60 kcaldir. 30 g labne günlük ihtiyacımız olan sodyumun %23’ünü, kalsiyumun %14’ünü, A vitamininin %6’sını ve demirin %2’sini karşılar. Düşük kalorili bir peynir olması nedeniyle sağlığına dikkat edenler tarafından rahatlıkla tüketilir.

Labne Peyniri Nerelerde Kullanılır?

Sürülebilir kıvamıyla kahvaltılarımızı şenlendiren bu lezzet pek çok tatlı ve tuzlu hamur işlerinde, makarna soslarında, meze yapında kullanılır. Mutfakta hemen hemen her yemekte kullanılabilir yapıda olan bu peynir özellikle son zamanlarda daha çok adını duyduğumuz ve daha sık kullandığımız peynirlerden biridir. Yumuşak yapısıyla peynirli poğaça tarifleri için uygun olan labne peyniri ile misafirlerinize sıcacık poğaçalar ikram edebilirsiniz. Ayrıca Tiramisu ve Cheesecake gibi meşhur tatlıların yanı sıra muhallebi ve cup tatlılarında, dolgulu keklerde ve çeşitli pasta yapımında kullanılır. Bazı çorbalara krema olarak eklenebildiği gibi makarnalarda sos olarak kullanılarak lezzet arttırır.

Labneli Tatlılar

Bu peynir tatlı yapımında çok popüler olan bir peynirdir. Tiramisu ve Cheesecakeile ön plana çıksa da labne ile yapılan birbirinden harika tatlılar mevcuttur. Bunlardan bazıları:

·Labne peynir dolgulu muzlu kek

·Nutellalı ıslak pasta

·Çilek soslu mozaik pasta

·Tiramisu Pralin

·Labneliçilekli cup

·Labnepeynirli dondurma

·Labnelibrownie

·Tiramisu Tart

Tüm bu tatlıları yaratıcılığınıza göre şekillendirebilirsiniz. Sizleri en sevilen labnelezzeti olan Tiramisu tart tarifi ile baş başa bırakıyorum.

Tiramisu Tart

Tiramisu Tart Tarifi için Malzemeler:

1 çay bardağı Gündoğdu süt

2 adet Gündoğduyumurta

2 çay bardağı un

1 çay bardağı toz şeker

2 yemek kaşığı kakao

1 kabartma tozu

1 çay bardağı sıvıyağ

1 paket vanilya

Muhallebisi için:

2 yemek kaşığı Gündoğdulabne

1 adet yumurtasarısı

2,5 su bardağı Gündoğdusüt

2 yemek kaşığı un

1 çay bardağı toz şeker

Keki Islatmak için:

1 tatlı kaşığı granül kahve

Yarım su bardağı ılık su

Üzeri için:

Kakao

 

 

Tiramisu Tart Nasıl Yapılır?

Öncelikle keki hazırlamak için geniş bir karıştırma kabına şeker ve yumurtayı ekleyerek köpürene kadar çırpıyoruz. Daha sonra sıvıyağ ve sütü ilave edip çırpmaya devam ediyoruz. Kalan diğer malzemeleri un, kakao, vanilya ve kabartma tozunu da üzerine ekleyerek çırpıyoruz. Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra yağlayıp unladığımız turta kalıbına karışımı döküyoruz. Kekimizi önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat pişiriyoruz. Piştikten sonra keki fırından çıkarıp soğumaya bırakıyoruz.

Muhallebisi için, ocağın üzerine aldığımız tencereye süt, şeker, yumurta sarısı ve unu ekleyip karıştırarak pişiriyoruz. Muhallebi kaynayıp koyulaşınca altını kapatıp ılımaya bırakıyoruz. Bu sırada soğuyan keki servis tabağına alarak kahveleri erittiğimiz ılık bir bardak kahveli su ile ıslatıyoruz. Ilıyan muhallebiye labne peynirini ekleyerek çırpıyoruz. Ve hazırladığımız labneli muhallebiyi kekin üzerine dökerek spatula ile iyice düzeltiyoruz. Muhallebi tamamen soğuduktan sonra üzerine bol kakao dökerek süslüyoruz.

Afiyet olsun!

Labneli Makarna

 

Labnepeyniri makarna ile harika uyum gösteren bir peynirdir. Genellikle domates soslu makarnalar ile kullanılan labne, mantarlı, patlıcanlı, salçalı ve yoğurtlu birçok makarna tarifinde kendine yer bulur. Bu harika lezzetlerden biri olan patlıcan soslu labne peynirli makarna tarifine hep birlikte göz atalım.

Patlıcan Soslu Labne Peynirli Makarna

 

Patlıcan Soslu Labne Peynirli Makarna Tarifi İçin Malzemeler:

3 su bardağı un

2 Gündoğdu yumurta

50 gr Gündoğdulabne peyniri

1 çay bardağı krema

Sosu için:

1 adet patlıcan

1 adet domates

1 adet soğan

1 çay bardağı Ahsafzeytinyağı

3 diş sarımsak

Tuz

Karabiber

1 çay bardağı dilimlenmiş siyah zeytin

Üzeri için:

Rendelenmiş Gündoğdubeyaz peynir

 

Patlıcan Soslu Labne Peynirli Makarna Nasıl Yapılır?

Makarna yapımında gerekli olan un, yumurta, krema ve labne peynirini bir kapta karıştırıyoruz. Tamamen karıştırdıktan sonra üzerini steç filmle sarıp bir saat bekletiyoruz. Dinlenen hamuru açarak istediğimiz şekillerde kesip tuzlu suda haşlıyoruz. Sosu için küp şekilde doğradığımız patlıcanları az yağda kızartıyoruz. Ayrı bir tavada küp şeklinde doğradığımız soğan ve rendelediğimiz sarımsağı ocakta hafif soteliyoruz. Küp doğradığımız domates, siyah zeytin ve patlıcanları da ilave ediyoruz. Tuz ve karabiber ekleyerek domatesler suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Haşlayıp suyunu süzdüğümüz makarnaları sos tenceresine ilave edip karıştırıyoruz. Sosu ile iyice harmanlanan makarnaları servis tabağına alarak üzerine rendelenmiş beyaz beynir ile süsleyip sıcak olarak servis ediyoruz.

Afiyet olsun!

 

 

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.